top of page
Sök
  • Skribentens bildJohan Arnkil

Yogamatta i vilorummet

Jag har jobbat med massage i 16 år varav 9 år med företagsmassage. Ofta sker massagen på en arbetsplats i vilorummet. I detta rum så står det ofta en soffa eller ibland en stol eller en säng. Vad är syftet med denna möbel?


I västvärlden så har antalet timmar vi sover minskat från 8 till 7 timmar de senaste hundra åren. Bland ungdomar har en minskning med 1 timme skett på ca 10 år. I västvärlden så är det 30% av befolkningen som har sömnstörningar. Bland våra förfäder som levde som jägare och samlare var det 1-2 procent som hade sömnstörningar och de sov 7-9 timmar per dygn. Det ser ut som att de somnade ca 2 timmar efter solens nedgång och vaknade i gryningen. På sommaren när de vaknade tidigare så sov de en stund på eftermiddagen för att kompensera för kortare nattsömn. Det innebär att vi är biologiskt anpassade och betingade att sova en stund på eftermiddagen om vi inte sovit 7-9 timmar på natten.


Tonåringar har en förskjuten dygnsrytm. Varför vet man inte, men en teori är att det de håller på att bryta sig loss från sina föräldrar och att ha en dygnsrytm som skiljer sig från föräldrarnas kan stötta den processen. Men det är bara en teori.


I vilket fall så är de biologiskt styrda att vara uppe senare på kvällarna och sova längre på förmiddagarna. Det gör att skolans tider borde anpassas efter det eller att man utökar antalet vilorum på skolorna. En hjärna som inte fått tillräcklig sömn fungerar inte.


Om man inte sovit på en hel natt så motsvarar ens fokus och vakenhet den hos en person som har 0,8 promille alkohol i blodet. Samma fenomen uppstår om man sover för lite, till exempel 6 timmar, flera nätter i rad. Hur många gånger har du sovit för lite flera nätter i rad? Hur har du mått då? Hur har du fungerat?


Skulle du vara på jobbet om du hade 0,8 promille alkohol i blodet? Skulle du köra bil? Skulle du vilja köra bil i trafiken medveten om att det finns andra förare som har 0,8 promille alkohol i blodet?


I USA så dör en person i timmen i en trafikolycka orsakad av trötthet. I Sverige är 20% av alla singelolyckor trötthetsrelaterade.


Hur funkar vi på jobbet när vi är trötta?


Vilket effekt har en kort stunds sömn under dagen på hjärnan?


Inlärningskapaciteten ökar 20-40 procent efter att man har sovit en stund på dagen. Även den fysiska kapaciteten ökar. Till exempel 100-meters löparen Usain Bolt gjorde ofta sina bästa lopp eller slog världsrekord efter att han att sovit en stund på dagen. Studier på basketspelare i NBA visar också tydligt på ökad kapacitet efter att ha fått tillräcklig dos sömn.


I min roll som massör har jag gjort ca 10 000 behandlingar och möter jag väldigt många människor som upplever att de är stela i rygg, axlar och nacke. Många av dem är också stela i musklerna runt bäckenet. Detta är något de oftast inte direkt upplever men när jag kör armbågen i sätesmusklerna på dem så blir de medvetna om det. Spänningar i bäckenet är ofta en bidragande orsak till stelhet och värk i axlarna. Jag brukar säga att om golvet lutar på vinden så kan det bero på att grunden på huset lutar. Då hjälper det inte att spackla golvet på vinden.


Att vila på en säng eller en soffa blir man inte smidigare av. Att lägga sig i en Yinyoga-ställning på en yogamatta blir man smidigare av. För dig som inte vet så är Yinyoga en form av yoga där man håller samma ställning i minst 3 minuter och gärna 5-10 minuter. Man stretchar till 60% av vad man klarar av.


Jag brukar beskriva det som att när man bäddat till sig med bolster och block så att man ligger bekvämt samtidigt som man känner en stretch, så har man hittat rätt. Man kan sjunka ner i ställningen med en suck och andningen blir lugnare. Det som också händer då är att hjärnans frekvens sjunker. Det kan fortsätta pladdras några minuter i aphjärnan men efter en stund så sjunker man ner från det dagliga tillståndets beta-vågor ner till alfa. I det tillståndet får man en djupare kontakt med sig själv och sin intuition. Sedan kan man sjunka vidare ner till theta och rent av delta. Theta motsvarar djup meditation eller ytligare sömn. Deltavågor innebär djup sömn.


När jag själv tar en paus genom att yinyoga en stund och får komma ner i varv så upplever jag en otrolig återhämtning. Jag blir piggare och får mer energi. Jag sitter denna höst och sammanställer och redigerar 3 års skrivande för att färdigställa min senaste bok som kommer ut i slutet av november. Det är oerhört krävande för min hjärna och dessa pauser är ovärderliga för att jag skall orka fortsätta. Med tanke på hur våra arbetsdagar ser ut så tror jag att en stund yogamattan på arbetsplatser skulle göra många gott när de känner att de behöver vila. För vila behöver vi. Annars fungerar vi inte. Och det är svindyrt för oss personligen, på arbetsplatsen och i samhället, att ha människor som inte fungerar på sin normala kapacitet.


Jag föreslår att vi tar fram den där yogamattan även hemma och ställer undan soffbordet. Med tanke på hur stressade och stela vi har blivit så skulle det vara synnerligen gynnsamt för våra kroppar att få en stunds vila på det sättet på kvällen. Jag tror också att tv-tittandet då skulle minska och vi skulle börja att gå och lägga oss tidigare. Det skulle sluta cirkeln.


Källor: Mina egna erfarenheter, Anders Hansens böcker Hjärnstark och Skärmhjärnan, Sömngåtan av Matthew Walker, Gryning över Kalahari av Lasse Berg, Connective institute som utbildar i Yinyoga.3 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Rädd att falla

Jag: Hej Universum. Universum: Hej. Jag: Jag faller isär, kan du sätta ihop mig igen? Universum: Helst inte Jag: Varför? Universum: För att du inte är ett pussel. Jag: Men alla de bitar av mitt liv so

Commentaires


bottom of page