top of page
Sök
  • Skribentens bildJohan Arnkil

Vad är skillnaden mellan NLP – Neuro Lingvistisk Programmering – och Mental Träning?
Jag började med mental träning 1994 genom att lyssna på inspelade band av Lars-Eric Uneståhl. Jag läste boken Bäst när det gäller av Willi Railio, en bibel inom idrottspsykologi på den tiden.

Syftet var att bli en bättre bowlare men vad jag framförallt märkte var att jag började må bättre och såg livet ur nya och mer positiva perspektiv. Det tog dock ett tag innan jag fattade att en permanent förändring verkligen hade skett och att det troligen hade med träningen att göra.

Jag växte upp med depression och mobbning och levde på 80- och 90-talet med en väldigt negativ livssyn. Men alla berättelser i boken om idrottare som lyckats när man minst anat, förändrade min livssyn.


Sedan började jag följa Kjell Enhager (mycket meriterad coach och föreläsare som utbildar i NLP) i början av 2000-talet och blev under åren som följde nyfiken på NLP, som jag hörde talas om ibland. Men jag kopplade inte ihop NLP, varken med Kjell Enhager eller med mental träning.


Det var först på en utbildning i NLP år 2017 som poletten trillade ner och jag insåg vad träningen gjort för mig som person. Jag har otals timmar mental träning och meditation bakom mig. När min lärare skulle hypnotisera mig så var jag redan i trance. Jag försatte mig själv i trance på några sekunder utan att veta om det. När man är i trance så är man i djup kontakt med sitt undermedvetna och de medvetna tankarna är i bakgrunden. Detta är ett tillstånd som vi går in och ut ur dagligen utan att vi märker det. Men med träning kan man göra denna tillståndsförändring medvetet när man vill. Det är en förmåga som är mycket värdefull när man skall prestera på hög nivå, men också när man vill förbättra sin mentala hälsa.


När jag pratar om idag NLP så är det få som förstår vad det är och vilka kraftfulla verktyg det erbjuder för att skapa förändring. När vi skapar förändring i vårt liv så sker det undermedvetet. Det är därför det tar tid att nöta in en ny vana. Men det är också därför vi kan äta en dålig kräfta, bli magsjuka och sedan aldrig ens kunna känna doften av kräftor utan att må illa. När vi skapat en omprogrammering i nervsystemet så sker en förändring i vårt liv. Därför söker jag kärnan i mina klienters problem och den sitter i det undermedvetna och är ofta skapad under de första sex åren i livet. Det är som att uppgradera telefonens eller datorns operativsystem för att ta bort buggar som hindrar vidareutveckling och mer avancerade funktioner.


Vårt undermedvetna stöttar oss ständigt och vill oss väl. Det är som en stark och inflytelserik tjänare som lyder minsta befallning. Det är därför av yttersta vikt att vara varsam med vad man säger till sig själv och vara medveten om vilka tankar man har i sitt huvud. När man blir medveten om dem så kan man välja om det är något man behöver förändra eller om de stöttar ens utveckling och mål i livet. För min egen del insåg jag 1994 att de tankarna jag hade i mitt huvud inte stöttade min karriär som bowlare och därför började jag med mental träning. Föga anade jag att det verkliga problemet var att jag inte mådde bra psykiskt och ännu mindre anade jag att det var det jag höll på att ändra. Detta är ett bra exempel på hur lite vi ofta vet om de grundläggande problemen vi har som hindrar oss från att leva livet fullt ut och nå vår fulla potential.

Nu lever vi i en tid av ökad medvetenhet och att bidra till den har blivit en kärnpunkt i mitt arbete. Jag har en mycket stark tro på människans potential och vad vi kan skapa både individuellt och globalt.


Man kan säga att genom programmering av det undermedvetna så brukar och göder marken ur vilken våra medvetna tankar växer. De medvetna tankarna kan ses som frön och i en jordmån som gynnar dem börjar de gro. Får de inte näring och vatten, dör de eller vissnar.

Sköter vi inte marken, tar ogräset över. Ogräset är alla de där tjatiga negativa tankarna som upprepar sig och som vi vill vara utan.

Rensa rabatten och ge den näring så hålls ogräset borta och plantorna blomstrar.


Krångligare än så behöver det inte vara att skapa en känsla av lycka och att må bra.

Krångligare än så behöver det inte vara att skapa förutsättningar för att lyckas med det man vill.


När vi mår bra så blir det vi gör bra.


Det tog mig cirka 200 000 bowlingslag innan jag fattade att det jag behövde träna på för att bli bättre på bowling, var inte bowling.

Det jag behövde träna på var att må bra.Vad har du för känslor just nu?


Vad behöver du idag för att må bra?Med omtanke

Johan Coach – Föreläsare – Författare

119 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Rädd att falla

Jag: Hej Universum. Universum: Hej. Jag: Jag faller isär, kan du sätta ihop mig igen? Universum: Helst inte Jag: Varför? Universum: För att du inte är ett pussel. Jag: Men alla de bitar av mitt liv so

留言


bottom of page