top of page
Sök
  • Skribentens bildJohan Arnkil

Vet du om att ett nytt organ i kroppen erkändes år 2017?

Jag började plugga massage 2003 och det talades om fascia (bindväv) mest i förbifarten. Det var något som fanns men det vi behandlade var muskler.

Under de senaste 10 åren har forskningen på fascia gått starkt framåt och idag ter den sig som den felande länken. En saknad pusselbit i människans strävan att förstå sig själv och sin kropp. Ungefär 17 procent av vår kroppsvikt utgörs av fascia och den kan beskrivas som ett tredimensionellt spindelnät i kroppen. Utan den skulle vi vara en hög med köttfärs och ben.

Fascian består till stor del av vatten och den används även för kommunikation eftersom hastigheten i den är densamma som ljudets hastighet i vatten dvs 1500 meter per sekund. Det är ungefär tio gånger snabbare än vårt nervsystem. Forskning på vatten visar också att vatten har förmåga att minnas och påverkas energi. Känslor är energi och människan är en varelse som styrs mycket av känslor. Detta ger en inblick i hur stor fascians funktion är för vårt välbefinnande.

De flesta som går på massage gör det för att de upplever att de är stela i axlarna. Det beror nästan uteslutande på ensidig och / eller felaktig hållning, stress eller felaktig andning. Dessa faktorer hör nära samman i vårt samhälle där vi sitter alldeles för mycket och utsätts för många stressorer. Dessutom sitter vi på stolar som vi helt enkelt inte är anpassade för. Människans kropp har funnits i 200 000 år. Den första stolen dök upp för cirka 8000 år sedan. Det finns andra sätt att sitta på, som till exempel på huk, vilka är mer naturliga för vår kropp.

Värk och stelhet i kroppen som ofta beskrivs som ”muskelknutor” tycks istället handla om inflammerad fascia och för att häva en inflammation behöver man öka cirkulationen i området och upphöra med orsaken till att inflammationen uppstod. Särskilt i ländryggen har vi mycket bindväv och smärta i ländryggen är väldigt vanligt. Även jag har fått det ibland när jag tränat marklyft allt för ivrigt.

Metoder utvecklas ännu för att anpassa vår kropp och hjärna till det underliga sätt att leva på som vi valt idag. Vår kropp och hjärna är anpassad för ett liv som jägare och samlare som vi levde under 190 000 år och med det i backspegeln är det lätt att förstå att vi inte riktigt hänger med idag.

Yinyoga är en av de metoder jag själv testat och upplever väldigt goda resultat med. Den ökar cirkulationen i fascian och lugnar nervsystemet. Yinyogan utvecklas också och idag talas det om att tillföra rörelser där man skapar expansion i musklerna och i fascian för att främja cirkulationen. Titta på hur djur rör sig. Våra katter hemma sträcker mycket på sig och skjuter ifrån när de sträcker på sig. Vår ena katt blev nyligen skadad i ena bakbenet och i början sträckte hon ut benet mellan varje steg. Allteftersom hon blivit bättre minskar hennes stretchande.


Jag har varit intresserad av hur människan, livet och universum fungerar sedan jag var barn och värdet av att vara öppen, nyfiken och ödmjuk ter sig väldigt tydligt i utforskandet av hur vi kan uppleva en bättre hälsa och Må bra.

22 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Rädd att falla

Jag: Hej Universum. Universum: Hej. Jag: Jag faller isär, kan du sätta ihop mig igen? Universum: Helst inte Jag: Varför? Universum: För att du inte är ett pussel. Jag: Men alla de bitar av mitt liv so

Comentarios


bottom of page