top of page
Sök
  • Skribentens bildJohan Arnkil

Sov du mindre än sju timmar inatt?

Vid en studie på 5000 japanska barn så såg man ett tydligt samband mellan mer sömn och högre betyg.


En sammanställning av information om 750 000 barn visade att barn idag sover 2 timmar mindre än för 100 år sedan.


Antalet fall av ADHD har ökat senaste decennierna och barn som har ADHD och barn som har sovit för lite visar upp på liknande symptom. Det tyder på att det skulle kunna finnas att samband mellan ADHD och sömnbrist och att det kan finnas ett gränsland däremellan. Medicin mot ADHD kan innehålla amfetamin, som ju inte är gjort för att främja sömn.


Vid IQ-test så har våra resultat förbättrats sedan mätningarna började på första halvan av 1900-talet. I slutet av 1900-talet så stagnerade ökningen och senare började resultaten att sjunka.


För lite sömn försämrar flera funktioner i hjärnan och det logiska tänkandet försämras, vi blir mer misstänksamma mot andra, mer själviska i våra beslut och mer benägna att ljuga. Anställda blir mindre pålitliga när de sovit för lite och en chef som sovit för lite kan ha en försämrad förmåga som inte bara går ut över de anställda utan dessutom sprids till dem.


Läkare utan gränser har rapporterat att sömnbrist används som tortyr i en mängd länder.


Det ter sig kontraproduktivt för en fånge som sovit för lite har försämrat minne och kan inte skilja på rätt och fel. Till slut går den torterade med på vad som helst bara hen får sova. Det minskar förutsättningarna för en korrekt utredning. Men det är den som initierar tortyren kanske inte så intresserad av ändå.


För lite sömn försämrar immunförsvaret och studier pekar på ökad risk för till exempel cancer.


För lite sömn ökar risken för psykisk ohälsa och självmordsförsök även senare i livet när sömnbristen upphört.


US Medical Journey har listat medicinsk behandling som den tredje största dödsorsaken efter hjärt och kärlsjukdomar och cancer. Vårpersonal som sovit för lite har sämre förutsättningar att göra korrekta bedömningar.


William Halsted, pionjär inom kirurgi, bidrog till en kultur bland läkarstudenter att sova mindre och han var känd för att kunna vara vaken flera dygn i sträck. Några decennier efter hans död framkom att han under sin karriär blivit beroende av kokain och senare även av morfin.


Generellt i USA och Europa har skoltiderna tidigarelagts de senaste 100 åren. På några platser har man gjort revolt mot den trenden.


I en Amerikansk stad där man ändrade skoltiden från 7.20 till 8.55 så minskade antalet bilolyckor med förare i åldern 16-18 år med 70 procent.


Kostnaden för sömnbrist hos en anställd uppskattades till 15 000 - 20 000 kr per år och anställd vid en studie på 4 stora Amerikanska bolag. I svårare fall uppskattades kostnaden till 30 000 - 40 000 kr per anställd och år.


Vid studier på några av de största länderna i världen så uppskattades sömnbrist ge en förlust av BNP på ca 2 procent. Det kan jämföras med Sveriges försvarsbudget som är 1 procent av BNP och USA:s som är 3 procent. Budget för utbildning varierar mellan länder med ett snitt på 3-5 procent.


Behöver jag fortsätta?Vi behöver prata sömn.


När jag lär mig om sömnens betydelse, utvecklingen i samhället och ser på mitt eget osunda förhållande till sömn i mitt liv så utbrister jag spontant: -Men Gud, vad håller vi på med!?


I ett hållbart samhälle så sover vi tillräckligt.


Våra förfäder tycks ha sovit 7-9 timmar per dygn fram till 1800-talet då elektriciteten uppfanns.


Människan har funnits i ca 10 000 generationer.


Om man fyller en arena som Globen i Stockholm eller Scandinavium i Göteborg med 10 000 människor och de fick motsvara en generation var, så skulle 6 av dem ha elektricitet och 1 av dem ha mobiltelefon.


Varför skulle inte vi behöva sova 7-9 timmar om 9995 generationer före oss gjort det?


Talas det om sömnbudget i valrörelsen?


Behöver en sömn-minister?


Talas det om hur mycket eleverna sovit innan proven i skolan?


Har du frågat din kollega hur mycket hen har sovit?


Har du frågat din chef hur mycket hen har sovit?


Har du frågat din läkare hur mycket hen har sovit?


Har du frågat chauffören av tåget, bussen, bilen som tog dig till arbetet, har sovit?


Källor: Sömngåtan av Matthew Walker, Skärmhjärnan av Anders Hansen och mina egna erfarenheter av 16 års arbete med människor.

55 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Rädd att falla

Jag: Hej Universum. Universum: Hej. Jag: Jag faller isär, kan du sätta ihop mig igen? Universum: Helst inte Jag: Varför? Universum: För att du inte är ett pussel. Jag: Men alla de bitar av mitt liv so

Comments


bottom of page