top of page
Sök
  • Skribentens bildJohan Arnkil

Sitt ner och dö

Jag möter väldigt många människor som får ont när de sitter ner.

Det beror helt enkelt på att vi inte är gjorda för att sitta ner. Människan kan spåras tillbaks över 300 000 år i tiden och de första stolarna uppträdde för cirka 8000 år sedan. Det tar 10 000-tals år för evolutionen att stötta oss i vår utveckling.


Blir man trött och behöver vila benen så kan man sitta på huk. Det är kroppen gjord för och det är mycket gynnsamt för bland annat ryggen och inälvor.

Kan man inte sitta på huk för att man är för stel så kan man utöva yinyoga. Det utökar rörligheten då man sträcker ut bindväven. Vår kroppsvikt består till cirka 20 procent av bindväv som kan ses som ett tre dimensionellt spindelnät inom oss. Det håller ihop oss och bär upp både skelett och muskler.


Har man andra hinder för att sitta på huk men behöver vila benen så kan man sitta på en sadelstol. Jag samarbetar med Cato Haugsnes på http://www.bseated.se/ och kontaktar du honom så kan du låna en stol att testa en tid. Det är gratis. Vi vill att du skall känna dig nöjd.


Behöver du fortfarande vila så lägg dig på en yogamatta en stund och slut ögonen och slappna av. Jag har i tidigare artikel ifrågasatt den soffa som ofta står i vilorum på arbetsplatser och förslagit att den byts ut mot en yogamatta eller dyna.


Vår kropp är utvecklad för ett liv på savannen där våra förfäder gick runt 16 000 steg om dagen. Idag går vi ca 6000 steg om dagen i västvärlden.

Den genomsnittliga fysiken hos våra förfäder motsvarar dagens elitidrottsmän.

Trots att vi idag lever i en värld som är tryggare och säkrare än någonsin så blir vi sjuka av vårt sätt att leva. Att sitta ner kan jämföras med rökning och likaväl som det finns varningstexter på cigarettpaket så blir jag inte förvånad om det finns det på stolar i framtiden. Forskningen är mycket tydlig och fortfarande så blundar vi för den.


På samma sätt som vår bild av rökning förändrats under senare decennier så önskar jag att vår bild av sittande ändras. Att se någon sitta ner med 90 graders vinkel i knäna vid ett bord i flera timmar innebär kraftiga felbelastningar på kroppen och främjar sjukdom.

Feelgood hade en föreläsning när jag var verksam vid Volvo, de kallade den kort och gott: Sitt ner och dö.


Tyvärr är det vad många fortfarande gör. Sittande förkortar livet.

22 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Rädd att falla

Jag: Hej Universum. Universum: Hej. Jag: Jag faller isär, kan du sätta ihop mig igen? Universum: Helst inte Jag: Varför? Universum: För att du inte är ett pussel. Jag: Men alla de bitar av mitt liv so

Comments


bottom of page