top of page
Sök
  • Skribentens bildJohan Arnkil

Har du scenskräck?

Finns det någon situation där du blir triggad eller en specifik och tydlig känsla väcks i dig varje gång du hamnar i den situationen?


Då är det troligen ett mönster som finns i ditt undermedvetna. Det behöver inte vara farligt eller negativt på något sätt men kanske kan det vara besvärande?


Det kan också vara något som är positivt.


Genom att ställa frågor om det så kan du få en djupare kontakt om vad det egentligen handlar om. Jag tar mig själv som exempel för att förklara. Här är ett coach-samtal jag hade med mig själv:


Coach Johan: Vad har du för problem?

Klient Johan: Jag är synnerligen obekväm med att tala inför en grupp människor. Varje gång jag gör det så känner jag rädsla och väldigt ofta undviker jag rädslan genom att hålla tyst. Även när jag känner starkt i magen att jag har något jag vill eller borde säga och även om det hänt att det uppskattats när jag gjort det förut.


Coach: Vad handlar detta om egentligen? Vad är det som händer när du talar inför en grupp människor?


Klient: Alla tittar på mig.

Coach: Vad innebär det för dig?

Klient: Att jag står i centrum. Att jag blir rädd.

Coach: Varför blir du rädd?

Klient: Tänk om jag inte duger. Tänk om de inte tycker om mig.

Coach: Vad innebär det för dig att inte duga?

Klient: Att jag inte får vara med.

Coach: Vad innebär det för dig att inte få vara med?

Klient: Att jag är utanför. Att jag är ensam.

Coach: Vad innebär det för dig?

Klient: Fara. Skräck.


När man ställer frågor som "Varför?" och "Vad innebär det?" på detta sätt om och om igen kommer man till en högre betydelse. Det är dessa betydelser som vi styrs av och det sker i vår hjärna och i vårt nervsystem. Vi har genom evolutionen vissa rädslor inprogrammerade. Som till exempel att inte hamna utanför gruppen. För på savannen där vi levt i 100 000-tals år var det förenat med livsfara att bli utanför. Vi levde i flock och det var en förutsättning för överlevnad. I mitt fall kan det också ha att göra med att jag blivit mobbad som ung. Det kan ha förstärkt mönstret.


Genom att klargöra vad ett mönster i mig handlar om så behöver jag inte bli offer för det. Bara medvetenheten kring det kan göra att det känns lättare att hantera.


Jag kan också genom hypnos, mental träning och Neuro Lingvistisk Psykologi programmera om mitt undermedvetna så att jag får en annan reaktion och känsla kopplad till händelsen. Det är såhär jag coachar mig själv och det är såhär jag coachar klienter.


Testa gärna med dig själv och se vad du upptäcker.


4 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Rädd att falla

Jag: Hej Universum. Universum: Hej. Jag: Jag faller isär, kan du sätta ihop mig igen? Universum: Helst inte Jag: Varför? Universum: För att du inte är ett pussel. Jag: Men alla de bitar av mitt liv so

Comments


bottom of page