top of page
Sök
  • Skribentens bildJohan Arnkil

Din hjärna är hackad

Människans hjärna har inte utvecklats på 10 000 år. En del menar att den inte utvecklats på 40 000 år och att det kan vara ännu längre. Den moderna Homo Sapiens tros har funnits i 70 000 år och de första Homo Sapiens uppstod för 350 000 år sedan.


Vår hjärna kan jämföras med en mycket avancerad dator. Min första dator fick jag 1984 när jag fyllde 13 år och det var en Commodore 64. Den hade ett minne på 40 k Ram (40 000 byte). Idag har jag Mac Book Air. Den har ett Ram minne på 8 Gb (8 000 000 000 byte). Det har även min två år gamla Samsung mobil. De har alltså ett minne som är 200 miljoner gånger större än det på min gamla dator.Det är ett mått på den tekniska utvecklingen under de senaste 35 åren.


Vår hjärnas kapacitet har dock inte utvecklats under den tiden. Dess operativsystem har inte genomgått större förändringar och den tycks ha det mesta gemensamt med den hjärna som våra förfäder hade för 10 000 år sedan. Då började de vandra ut från Afrika och så smått leva på jordbruk istället för att jaga och samla.


Hur skulle en dator som fanns för 10 000 år sedan klara sig i dagens samhälle, om någon sådan funnits? Hur klarar sig min dator från 1984 sig i dagens samhälle? Nyligen tog jag fram den för att testa gamla spel och det var rätt kul och nostalgiskt. Om jag skulle koppla upp den mot internet och lagra känslig information på den, hur skulle den klara sig då?Dess begränsade kapacitet möjliggör nog inte en uppkoppling mot internet och säkerhetsnivån i den är tveksam.Våra hjärnor är högst påtagligt påverkade av dagens teknik och lever bland den. Men har vi installerat skydd i vår hjärna mot dagens teknik? Har vi uppdaterat operativsystemet i vår hjärna för att möta de yttre virus och intrång den kan utsättas för?


App-tillverkare idag tar hjälp av hjärnforskare och beteendevetare för att få oss att använda apparna mer. Även vid försäljning av vilken produkt eller tjänst som helst så har sedan länge tekniker använts för att manipulera potentiella kunders hjärnor. Vi ägnar oss åt en gigantisk manipulation av våra gamla hjärnor och vi vet om det. Jag säger inte att det är fel att manipulera, men jag ifrågasätter vilket syfte man har. Sker manipulationen med mottagarens bästa i åtanke eller för att man vill ha något av mottagaren?


Hösten 2017 gick jag en Master-utbildning i Neuro Lingvistisk Programmering (en förändrings-psykologi som förkortas NLP). Genom NLP och hypnos så lärde jag mig hur man manipulerar vår hjärna på avancerade sätt. Detta började jag egentligen praktisera på mig själv redan 1995 när jag började med mental träning. Inför NLP-utbildningen så var jag lite rädd för lärarna för jag hade en känsla av att de var kraftfulla. Men direkt när jag mötte deras blick så försvann rädslan. Jag kände att de var i hjärtat och att de ledde sina elever med kärlek. Det gjorde mig lugn och trygg och jag öppnade mig mer än jag någonsin gjort under min resa i personlig utveckling. Lärarna stöttade mig att rensa bland gamla program i mitt undermedvetna som funnits sedan jag var barn. Mina lärare påtalade ibland också kraften i de övningar vi fick lära oss och att detta lärde de enbart ut till de som de kände skulle hantera dem med rätt avsikter.


När jag jobbar med klienter idag så känner jag också efter hur långt jag skall gå och vad jag skall ge mig in på. Detta för att checka av med min intuition om jag är på rätt väg. Det har gjort att jag haft fantastiska sessioner där jag hjälpt människor på sätt som ingen någon av oss visste var möjligt eller förstår hur det gick till. Min intuition har också fått mig att bromsa eller avstå helt från en del klienter eftersom jag haft klientens bästa i åtanke.


Med detta i minnet. Hur ofta har vi andras bästa i åtanke när vi skapar det vi skapar idag i samhället?Vi människor är otroligt kreativa och påhittiga och skapar nya produkter, ämnen och företeelser med mera. Men varför?För att vi kan eller för att vi borde? För att det fyller en funktion och i så fall vilken?


Jag tror att vi behöver checka av oss själva, både som individer, företag och organisationer. Utvecklingen går fort framåt och den viktiga frågan är kanske inte längre vad vi kan, utan vad vi borde?


Min sambo som är intresserad av shamanism säger att indianer tänker sju generationer framåt när de tar beslut. Behöver vi också göra det?


67 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Rädd att falla

Jag: Hej Universum. Universum: Hej. Jag: Jag faller isär, kan du sätta ihop mig igen? Universum: Helst inte Jag: Varför? Universum: För att du inte är ett pussel. Jag: Men alla de bitar av mitt liv so

Comments


bottom of page