top of page
Sök
  • Skribentens bildJohan Arnkil

12 tips för god sömn

1. Fast sömnschema. Att sova längre på helgerna gör inte att du tar igen förlorad sömn men gör det svårare att komma upp på måndag morgon. Använd någon form av larm för att komma i säng i tid. Detta är verkligen NR 1 av alla dessa 12 tips.


2. Träna minst 30 minuter varje dag men undvik de sista 2-3 timmarna innan du skall sova.


3. Undvik koffein (kaffe, cola, choklad och vissa the-sorter) och nikotin. Kaffekoppen på eftermiddagen kan dröja sig kvar 8 timmar i kroppen. Nikotin gör att rökare ofta sover mycket lätt och vaknar tidigt på morgonen.


4. Undvik att dricka alkohol. En sängfösare för att du sover lättare. Större mängder alkohol gör att du kan få svårt att andas om natten.


5. Undvik stora mängder mat och dryck på kvällen.


6. Undvik om möjligt mediciner som kan störa sömnen. Tar du medicin så fråga om den kan påverka sömnen, om det finns alternativ eller om den kan tas tidigare på dagen.


7. En tupplur är bra om du sovit för lite på natten men ta inte tuppluren efter kl 15. Då kan den göra att det blir svårare att somna på kvällen.


8. Varva ner innan du ska sova till exempel genom att läsa en tryckt bok eller lyssna på musik. Använd inte skärm. Natten blir som dagen har varit så ta pauser ibland om du behöver och packa inte dagen full av aktiviteter så att du behöver hålla på till sent på kvällen. Sömnen är inte förhandlingsbar.


9. Ta ett varmt bad innan du ska sova. Det sänker kroppstemperaturen och hjälper dig att slappna av. Det kan göra att du somnar lättare.


10. Sovrummet ska vara mörkt, svalt och utan apparater. Åtgärda allt som låter eller ger ifrån sig skarpt ljus och tänk på temperaturen. Om du behöver en klocka gör vad du kan för att den inte skall synas direkt från sängen. En klocka kan göra att man blir stressad.


11. Vi behöver dagsljus. Var gärna ute i solljus minst 30 minuter per dag. Stig gärna upp med solen eller använd starka lampor på morgonen och dimma ner på kvällen inför sänggåendet.


12. Ligg inte vaken i sängen. Kan du inte somna in så går upp och gör något lugnt som att öva Mindfulness, lyssna på musik eller yinyoga som är mycket effektiv avslappning för många.

Tipsen är till stor del inspirerade av Matthew Walker Professor vid Harvard i Psykiatri och Professor vid Berlkey i Neurovetenskap


52 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Rädd att falla

Jag: Hej Universum. Universum: Hej. Jag: Jag faller isär, kan du sätta ihop mig igen? Universum: Helst inte Jag: Varför? Universum: För att du inte är ett pussel. Jag: Men alla de bitar av mitt liv so

Comments


bottom of page